Leden s hledáním nových vizí pod dohledem cílevědomého buvola

Vítám Vás v novém roce a jeho prvním měsíci, kterému vládne buvol. Před vykročením do neznáma, nám buvolí pevnost, síla a rozhodnost pomohou s přípravami na cestu dalším rokem našich životů.

Buvol potřebuje svůj prostor a čas. Jakékoli tlaky mu vůbec nedělají dobře. Dopřejme si tedy v lednu čas a prostor pro plánování nových snů a vizí. Energie buvola nás v tom absolutně podpoří, protože jeho úkolem je připravit prostor pro to, co přichází. Zkusme se ještě jednou podívat na téma svých hranic a potřeb, pojmenujme je a sdílejme je se svým okolím. Zaměřme na to zvláštní pozornost, neboť buvol má tendence všechny tyto malé „nedůležité“ pocity a potřeby přecházet. Nechce se jimi v průběhu života unavovat a pak všechny okolo může šokovat obrovským cholerickým výbuchem kvůli naprosté malichernosti. A to jen proto, že těch malicherností, které byly pod jeho rozlišovací schopnosti, ale přesto mu nějakým způsobem zasahovaly do života, bylo už moc. Buvola můžeme v tomto ohledu přirovnat k vlně tsunami, dlouho jakoby se nic neděje, je klid a během okamžiku udeří zničující silou. Buvol nám dovolí se na chvíli zastavit, obrátit se do sebe a tam pohledem do svého srdce objevit své kvality, dary a talenty, které můžeme v následujícím období vynést ven a obohatit tím sebe, své blízké a možná i celý svět. Nepospíchejme tedy ještě zpět do velkého světa, užijme si poslední chvíle sami se sebou, odložme to, co nám již neslouží, uvědomme si, co nás sytí, vyživuje a prosvěcuje náš život. V poklidu a tichu spící přírody se tak pomalu připravme na další rok našeho života. Klid, meditace, rozjímání, snění a příprava vizí jsou těmi pravými esencemi tohoto času.

Leden nám zároveň přináší nejdůležitější čas pro obnovu prvku Země v našem organismu, tzv. mezidobí Země. Takovéto období prožíváme čtyřikrát do roka v lednu, dubnu, červenci a říjnu, nicméně právě to lednové patří k nejsilnějším a díky správné péči dokáže obnovit až osmdesát procent energetických zásob v ledvinách. To, co ledviny přímo milují je teplo, teplo a teplo. Je dobré prohřívat a udržovat v teple nejen oblast ledvin a beder, ale i nohou, třeba již dříve zmiňovanou teplou solnou lázní. Příjem slaných teplých tekutin v podobě dlouze tažených vývarů posílí ledviny zevnitř prohřátím a doplněním tolik potřebných minerálů. A protože jsme v mezidobí Země měli bychom náš jídelníček doplnit také o teplou a přirozeně sladkou chuť a dopřát si pořádné snídaně. S energií země souvisí také vše týkající se středů. Ať již jde o střed těla, střed stolu, místnosti nebo prostředek týdne. Je důležité udržovat své středy v čistotě a dobré kondici. Střed svého těla můžete vyživit kromě dobré teplé snídaně uvedené výše také tím, že budete jíst v klidu a zapomenete na rychlý oběd zhltnutý během chůze na další schůzku. Co si takhle dopřát chvíli pozornosti jen sama pro sebe právě ve středu, dopřát si výborný oběd v krásném prostředí, který vyživí všechny naše smysly. Třeba se z toho stane takový malý středeční rituál, který nám pomůže opečovat se uprostřed rušných dnů. Podívejte se také do prostoru a zaměřte svou pozornost na středy, stolu, místností, bytu nebo domu. Ukliďte a ozdobte je něčím kulatým a krásným, co Vám přinese do života harmonii a radost.

 

Mottem tohoto měsíce je KLID, ČAS A PROSTOR NA ODLOŽENÍ STARÉHO A
PŘÍPRAVU NOVÉHO.